Praga Češka

Praga

Praga je čudovito mesto, skozi katerega teče reka Vltava. Čeprav je Praga politični center Češke, glavno in hkrati največje mesto v državi, pa je najpomembnejša panoga v mestu gotovo turizem.
Skoraj 1000 hektarjev starega mestnega jedra Prage je zaščitil UNESCO, kot svetovno kulturno dediščino. Nič čudnega torej, da Praga letno sprejme množice turistov iz celega sveta, ki občudujejo kulturno dediščino, ki so jo zapustile pridne roke.

Naziv Zlata Praga ni edino, ki ga je to čudovito mesto prejelo v svoji zgodovini. Mesto zagotovo ne razočara nikogar. Gotovo pa ga ni obiskovalca, ki bi obiskal Prago in si ne bi ogledal palače Hradčani, slovitih mostov čez reko Vltavo, sploh razvpitega Karlovega mostu, ki ga je dal postaviti Karl IV. in po katerem so ga tudi poimenovali. V njegovem času pa so pričeli graditi tudi stolnico sv. Vida in grad Karlstajn, veličastno trdnjavo nad gozdno dolino reke Berounke.

Ljubitelji arhitekture bodo gotovo prišli na svoj račun, saj Praga ponuja nekatere izdelke svetovne slave. Praga nosi velik pečat slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika, katerega izdelke lahko turisti občudujejo tudi na Dunaju in v Ljubljani.

Praga se je razvijala počasi, mesto pa je nastalo podobno kot mnoga druga mesta po Evropi, z združitvijo manjših bližnjih trgov in vasic, kasneje tudi pilotskih naselij. Danes ima Praga več kot 1.2 milijona prebivalcev, od tega je skoraj 50.000 študentov, saj je Praga tudi univerzitetno mesto.

St Charles Bridge Prague
St Charles Bridge Prague

Prevoz po Pragi omogoča tramvaj, ki vozi po več kot 130 kilometrih prog, daleč od centra mesta. Čeprav ima hitra podzemna železnica samo 40 postaj globoko pod centrom mestom, pa prepelje kar tretjino vseh potnikov.

Če je Praga cilj vašega potovanja, si morate nujno ogledati osrednjo palačo in vsaj katerega od gradov. Sprehodite se ob nabrežju reke Vltave ali se se raje zapeljite po njej s katero od ladij. Če nič drugega si privoščite na eni od njih vsaj dobro kosilo.

Praga vas bo lepo sprejela v vsakem delu leta, celinsko podnebje pa prinaša štiri izrazite letne čase. V zimskem času Praga ponuja razgled na zasnežena pobočja okoliških vzpetin, v poletnem času pa ni lepšega, kot spiti kakšno kvalitetno pivo v centru mesta ali v enem izmed lokalov ob reki Vltavi.

Naslednji članek: Madžarska je dežela z bogato tradicijo in očarljivo prestolnico, madžarskimi kavboji in cigansko glasbo, znamenitimi konji. Preberi več …

Članki iz iste kategorije: