Dunaj Avstrija

Dunaj

Dunaj ni le glavno mesto Avstrije. Dunaj je mesto, kjer se srečuje vsa politična, poslovna in kulturna smetana celotne Avstrije.
A ne samo Avstrije. V futurističnem mestecu UNO City (Dunajski mednarodni center), ki je več kot le del Dunaja, se srečujejo poslovneži iz vsega sveta. Sodobna metropola je naposled spet zaživela! Dunaj je desetletja živel med vzhodom in zahodom. Vseeno je geografsko bližji pomembnih prestolnicam, ki so dolga leta živela za železno zaveso.

Oddaljenost od Bratislave je tako majhna, da bi lahko iz predmestja do predmestja obeh prestolnic skoraj brcnili nogometno žogo. A tudi do Prage, Ljubljane in Zagreba je maksimalno nekaj ur vožnje. Dunaj je torej lociran v samem centru najpomembnejših prestolnic srednje Evrope.

Dunaj Avstrija

In ravno tako, kot je geografsko dobro pozicioniran, se Dunaj hitro in kvalitetno razvija. Izgradnja modernega potniškega in tovornega letališča, s povezavo z železnico je napravila dunajsko letališče eno najpomembnejših v Evropi. Za prišleke je dobro poskrbljeno, saj se do strogega centra mesta lahko hitro odpravijo z več oblikami javnega prevoza. Deli mesta so povezani med seboj z linijami podzemne železnice (prvo linijo so pričeli graditi leta 1978), tramvajem in mestnim avtobusom. Enotna vozovnica velja za ves Dunaj, za katerikoli javni prevoz. Če je v vas kaj romantika, pa si brez težav, za ne prevelik denar, lahko najamete katero od kočij, s katero vas popeljejo na krajši ogled centra mesta.

Dunaj je v svoji zgodovini videl prihod Keltov, Rimljanov, Turkov, kasneje pa še Francozev, Nemcev in Sovjetov. Vsi so odšli in Dunaj je spet avstrijski. Zgodovina je najbolj vezana na Habsburžane, ki so vladali celih 640 let. Od bitke pri Markfeldu leta 1278 naprej. Slovita imena vladarjev, kot so Maksimilijan, Franc Jožef in Marija Terezija odmevajo po hodnikih palač, cerkva, muzejev in drugih krajev, kjer Dunaj sprejema množice turistov.

A če Dunaj obiščete, ga niste v resnici videli, če si niste ogledali palače Hofburg in Belveder, živalskega vrta in palače v Schonbrunnu, Naravoslovnega muzeja in muzejskega kompleksa Albertina, avstrijskega parlamenta in mestne hiše ter vrtečega se kolesa v parku Prater. Za kosilo pa na dunajski zrezek in za posladek še znamenita čokoladna torta Sacher. Dunaj vas bo očaral, ne glede na to, s kakšnim namenom ste prišli. Le pazite, da se vam ob prihodu na Dunaj ne bo mudilo ali da bi imeli prazno denarnico.

Pariz je brez dvoma eno najlepših in najzanimivejših mest na svetu. Mesto z bogato in burno zgodovino je tekom stoletij postala kulturna in modna prestolnica in srce Francije. Preberi več …

Članki iz iste kategorije: