Budimpešta Madžarska

Budimpešta

Budimpešta je glavno mesto Madžarske in eno pomembnejših mest v srednji in vzhodni evropi. Skozi zgodovino je Budimpešta igrala pomembno vlogo, še posebej v času Avstro-Ogrskega cesarstva ob koncu 19. in začetku 20. stoletja.
Budimpešta je sestavljena iz dveh delov mesta, ki ležita na nasprotnih straneh nekdaj modre reke, ki je po barvi tudi dobila svoje ime Donava. Tako je Budimpešta v resnici sestavljanka iz dveh imen. Budim leži na zahodni strani reke, na vzhodni pa Pešta.

Mesto Budimpešta je pričelo nastajati že pred več kot 2000 leti. Kasneje so se na območje priselili Skiti, pa različna keltska plemena, že v 1. stoletju našega štetja, pa so prišli na to področje Rimljani. Nekateri ostanki prisotnosti Rimljanov so v Budimpešti vidni še danes. Tako si lahko pri Arpadovem mostu ogledate ostanke amfiteatra, v Pešti pa je viden tudi branik nekdanje trdnjave.

Budimpešta Madžarska

Huni, Avari in nato še Madžari leta 896 so bili prišleki v naslednjih stoletjih. Vsi po vrsti so mesto in okoliško pokrajino oplenili, kasneje pa se tod tudi naselili, vsaj za določen čas. A Madžari so bili od vseh najbolj podjetni in se lotili osvajanja kar celotnega karpatskega bazena. Tako je bila Madržarska še do 1. svetovne vojne izjemno velika država.

Čeprav sta bili Budim in Pešta pod Madžari že pomembni vasi, pa sta izjemen razvoj doživeli šele po 12. stoletju, s prihodom francoskih in nemških trgovcev. Budimpešta je prestolnica postala še kasneje v zgodovini, najtežje čase in zrušenje vzhodnega dela mesta, pa je doživela v času, ko je območje prečkala mongolska vojska. Kasneje je mesto doživelo izjemen razcvet. Iz tega časa je še veliko ostankov, ki še danes privlačijo turiste. V 16. stoletju je Madžarska prišla za 150 let pod okupacijo Turkov, ki so se umaknili pred združenimi evropskimi silami šele leta 1686.

A okupacije nesrečnega mesta še ni bilo konec, saj je kmalu prišel pod oblast Habsburžanov, še kasneje, po drugi svetovni vojni, pa je marionetna vlada poslušala ukaze iz Moskve. Velika vstaja je bila krvavo zadušena s tanki vojske rdeče armade, ki je pobila več deset tisoč Madžarov.

Tako grad, trdnjave, citadela, muzeji, cerkve, samostani in galerije, so tisto, kar je v Budimpešti vredno ogleda. Mesto je veliko, lepo in sorazmerno varno, s precej zanimivimi razglednimi točkami. Slikovitost Budimpešte pa reka Donava samo še poveča.

Operna hiša Budimpešta Madžarska

Budimpešta ima urejen mestni potniški promet, tudi tramvajske linije, naj pa vam ne bo škoda odšteti nekaj denarja za ogled iz ladjice. Privlačne so tudi plavajoče restavracije, a prav tako na kopnem morate poskusiti nekaj slovitih madžarskih jedi. In konec koncev, ko ste že enkrat gost Budimpešte, si ne pozabite kupiti slovite Rubikove kocke.

Članki iz iste kategorije: