Lovište Pelješac Hrvaška

Lovište, Pelješac

Lovište je majhen kraj na južno dalmatinskem polotoku Pelješac. Kljub temu, da je polotok geografsko povezan s celino ima vse značilnosti otoških krajev. To še posebej velja za Lovište, ki do pred nekaj destletij sploh ni imel cestne povezave z ostalimi kraji na Pelješcu. Kraj so namreč ustanovili ribiči s sosednjega otoka Hvara, ki so sem prihajali lovit – iz česar izhaja tudi ime kraja.

Naseljencem s Hvara so se pridružili (ali pa so kraj tudi ustanovili, dejstva niso čisto jasna) tudi prebivalci starega naselja Nakovana, ki leži 300 metrov višje na pobočju sv. Ilije, ki je najvišji hrib na polotoku Pelješac. Nakovana (Zgornja in Spodnja) sta danes popolnoma prazni naselji, čeprav je bil kraj za časa dubrovniške republike središče pridelave oljk in poleg Stona z velikimi solinami za Dubrovnik najpomembnejši kraj na polotoku Pelješac.

Kapelica Lovište Pelješac Hrvaška

Danes se na celotnem podoročju vse vrti okoli turizma. Lovištu najbližja naseljena kraja sta Viganj in Kućište, ki sta med surfarji in kajtarji na spisku najboljših lokacij, saj praktično ni dneva, ko po korčulanskem kanalu ne bi pihal primeren veter. Večji mesti, na kateri je Lovište tudi zelo vezano sta Orebić in Korčula. Predvsem Korčula s svojo bogato zgodovino in kot rojstni kraj Marka Pola je izjemno oblegana turistična destinacija, kjer se vsakodnevno ustavljajo tudi velike potniške križarke.

Lovište je za turiste iz Slovenije zanimivo predvsem zato, ker je še vedno precej mirno mestece, v katerem je sicer zelo veliko število apartamjev, a se obiskovalci po zelo dolgi obali zaliva kar porazgubijo. Večina obiskovalcev je takih, ki se vračajo iz leta v leto in so že skoraj domačini. Kljub turizmu pa domačini niso opustili pridelave odličnega domačega olivnega olja, zelenjave  in vina. Vse našteto se v Lovištu lahko kupi na vsakem koraku.

Članki iz iste kategorije: