Munchen Nemčija

München

München je eno najpomembnejših mest v Nemčiji. Hkrati je München že od leta 1505 tudi glavno mesto Bavarske, a za vse tiste, ki ga ne povezujejo z nogometom, je München pomemben predvsem zaradi piva.
München vsako leto gosti morda največjo pivsko veselico na svetu. Tradicionalni Oktoberfest, ki ga München organizira že od leta 1810, se prične v septembru in traja do prvega dela oktobra. Oktoberfest obišče množica gostov iz celega sveta, a največ je seveda Nemcev. Vsi zbrani ob dogodku spijejo izjemne količine piva in zraven pojedo neznansko število klobas in pečenih piščancev.

München ni star še niti tisoč let in je nastal iz preproste meniške okrepčevalnice, ki so jo postavili za utrujene popotnike. Odtod tudi prvo ime »Pri menihih«. Prav z imenom München ustanovi mesto šele Henrik Lev leta 1158. Najznamenitejši prebivalec mesta München, je bil gotovo kralj Ludvik II., ki je celotno Bavarsko skoraj spravil na beraško palico, zaradi izgradnje izjemno razkošnih gradov in dvorcev. Danes so ravni ti objekti najbolj donosni, saj jih vsako leto obišče milijone radovednih turistov.

München je v svoji zgodovini doživel mnogo težkih trenutkov. Če ni bilo vojn, so po mestu pustošili požari ali kuga, ko so prišle vojne, so ga bombandirala letala zavezniške vojske. Prebivalci mesta München pa so vedno zmogli dovolj moči, da so mesto prenovili, povečali in ga naredili še prijetnejšega za bivanje. Leta 1972 so organizirali poletne olimpijske igre, leta 2006 pa gostili nekatere od tekem svetovnega prvenstva v nogometu. V ta namen je München zgradil povsem nov nogometni stadion, kjer svoje tekme igra domači klub Bayern München.

Munchen - Nymphenburg - Nemčija

Poleg muzejev in cerkva, si je v Münchenu vredno ogledati še mestno hišo, olimpijski park in dvorec Nymphenburg. Tudi žalostno zgodovino na robu mesta ni potrebno izpustiti. Taborišče Dachau je danes odprto za oglede in spomine. A kljub temu, da je München mesto, kjer ima svoj sedež tovarna slovitih avtomobilov znamke BMW, si je še bolj kot muzej avtomobilov, vredno ogledat park Englischer garten, ki se razteza 5 kilometrov v dolžino ob reki Isar. Z velikostjo prek 370 ha, je to en največjih mestnih parkov na svetu.

V poletnih mesecih se ne čudite, če boste v katerem od predelov parka ugledali kakega nudista. Tudi nasploh so Bavarci zelo odprti in skoraj vsako zelenico radi izkoristijo za nastavljanje sončnim žarkov. Če pa bi radi še vi poskrbeli za začudenje drugih, pojdite preprosto v prvo pivnico in naročite – malo pivo!

Članki iz iste kategorije: