Obiščite Dioklecijanovo palačo v Splitu in se odpravite na izlet po spominski stezi

Hrvaška je dom dolgega seznama znamenitosti, ki si jih morate ogledati, in ena od njih je Dioklecijanova palača v Splitu. Ta Unescov spomenik svetovne dediščine je eden najzanimivejših ostankov hrvaške rimske dobe.
Dioklecijanovo palačo so zgradili v 4. stoletju, da bi skupaj z družino, stražarji in služabniki služila kot upokojenska obmorska rezidenca rimskega cesarja. Dvonadstropna pravokotna zgradba je obrnjena proti morju in je bila zgrajena tako, da je bila namesto običajne palače podobna trdnjavi.
Čeprav je rimska palača že ostala v ruševinah in zapuščena, je še vedno med najbolje ohranjenimi poznoantičnimi palačami. Noben obisk Splita ne bo popoln, če si ne boste ogledali Dioklecijanove palače.


Dioklecijanova palača
Dioklecijanova palača

Potujte nazaj v zgodnje čase Dioklecijanove palače

Dioklecijanova palača, hrvaško imenovana Dioklecijanova palača, je najboljši kraj za začetek raziskovanja Splita. Konec koncev je izvor današnjega starega mestnega jedra Splita. V notranjosti palače, ki jo je prvotno zgradil cesar Dioklecijan, je mogoče najti več stoletij zgodovine Splita.
Gostje, ki raziskujejo to Unescovo znamenitost, se lahko veselijo vpogleda v bogato zgodovino Splita. Vendar upoštevajte, da je osnovna struktura palače sicer ostala, vendar ne več v svoji popolni prvotni obliki.
Gradnja palače se je začela leta 298 po cesarjevi zmagoviti bitki proti Egipčanom. Njena lokacija ob morju je bila izbrana zato, ker se nahaja v bližini Salona oziroma današnjega Solina.
Takrat je bila Salona glavno mesto rimske province Dalmacija, kjer se je rodil Dioklecijan. Pravijo tudi, da je Dioklecijan kraj posebej iskal zaradi zdravilne žveplene vode.
Po Dioklecijanovi abdikaciji leta 305 se je skupaj z družino, služabniki in vojsko preselil v palačo ob Jadranskem morju. Tam je preživel preostanek svojega življenja, dokler ni leta 311 umrl.
Po njegovi smrti je Dioklecijanova palača ostala del rimskega dvora. Vendar pa se domneva, da je bila palača nazadnje zapuščena.
Ta palača v Splitu je ponovno sprejela prebivalce v 7. stoletju, ko so prebivalci Salone iskali zaščito pred vdorom Slovanov. Prav begunci so ostanke palače spremenili v samostojno mesto.


Preobrazba

Številni spomeniki in strukture v palači so bili ponovno uporabljeni. Dioklecijanov mavzolej je bil spremenjen v katedralo, medtem ko so kletne dvorane postale smetišče. Zunanja vrata in obzidje pa so ostali skupaj s tremi egipčanskimi sfingami, ki jih je rimski cesar Dioklecijan uporabil kot okras palače.
Dioklecijanova palača je skozi stoletja doživljala številne spremembe, ki so privedle do popolne prenove zgodovinskih poti. V srednjem veku so bile znotraj obzidja zgrajene družinske rezidence, palače in manjše cerkve. Danes je prostor napolnjen s turističnimi nastanitvami, restavracijami in trgovinami.
Vendar je prvotna štirikotna razporeditev Dioklecijanove palače z vrati, in sicer zlatimi, srebrnimi, železnimi in medeninastimi vrati, ki vodijo na osrednje dvorišče ali Peristil, ostala.


Dioklecijanova palača

Dioklecijanova palača v sodobnem času

Pred petimi desetletji so arheologi začeli izkopavati kletne prostore palače in ugotovili, da so ostali impresivno nedotaknjeni, kar jim je omogočilo sestaviti številne koščke njene preteklosti.
Rekonstrukcijo Dioklecijanove palače v Splitu so lahko dokončali, ker so bolje razumeli ne le palačo samo, ampak tudi ljudi, ki so živeli med njenimi zidovi. Dioklecijanova palača je leta 1979 uradno postala Unescova dediščina.
Toda kljub izjemnemu zgodovinskemu statusu palače je ta še vedno zanimiva mešanica turistov in domačinov. Podnevi lahko turisti prisluhnejo tradicionalnim pesmim, ki jih izvaja duo. Tudi nekateri domačini, ki gredo mimo, se radi pridružijo in zapojejo svoje priljubljene pesmi, zvoki njihovih glasov pa napolnijo ulice.
Ko pride popoldne, otroci igrajo nogomet na odprtih dvoriščih, ki so skozi stoletja verjetno videla na tisoče otrok.
Ko nastopi večer, turisti in domačini napolnijo restavracije s hrvaškimi jedmi in kavarne, kjer srkajo svoje najljubše pijače.
Ena od najbolj zanimivih stvari pri arhitekturi Dioklecijanove palače v Splitu je dejstvo, da se je večina ohranila. Kljub različnim spremembam, ki jih je doživelo splitsko staro mestno jedro, se večina pomembnih vidikov rimskih ruševin na Hrvaškem še vedno ohranja.
Vendar morate upoštevati, da ta palača v Splitu ni nič podobnega dunajski palači Schonbrunn ali pariškemu Versaillesu. Te palače so dobro ohranjene in nedotaknjene.
Palača v Splitu je bila z nekaterimi svojimi deli tako preoblikovana, da so jo bodisi pozidali bodisi znižali, tako da se je že vključila v mestno pokrajino.
Vrata palače so odprta za javnost, saj so nekdanji hodniki danes aleje, na mestu veličastnih soban palače pa so zgrajene nove stanovanjske zgradbe.


Dioklecijanova palača v Splitu
Dioklecijanova palača v Splitu

Kako priti do vstopnic

Dobra novica je, da za vstop v Dioklecijanovo palačo ni vstopnine. To pomeni, da se lahko prosto sprehajate skozi vrata palače, preddverje Dioklecijanove palače in razdeljeni peristil. Palača tudi nima delovnega časa, saj je javni prostor. Najprimernejši čas za potepanje po palači, ne da bi vas zajela množica ljudi, je zgodaj zjutraj ali pozno zvečer.
Vendar pa je za nekatere posebne dele v palači mogoče kupiti vstopnice. Ti deli, za katere je treba plačati vstopnico, so splitski Jupitrov tempelj, splitski zvonik, zakladnica katedrale svetega Domnija in podzemlje Dioklecijanove palače.
Vstopnice za znamenitosti v Dioklecijanovi palači v Splitu so na voljo v Peristilu v ugodnem paketu ali posamično.


Zaključek

Dioklecijanova palača v Splitu je resnično očarljivo zgodovinsko mesto, ki ga ne smete zamuditi. Čeprav je zelo priporočljivo, da se sprehodite po ulicah znotraj palače, ne pozabite obiskati tudi okolice, da boste Split doživeli v celoti!

Članki iz iste kategorije:

    Brez objav