Budimpešta Madžarska

Budimpešta

Budimpesta je glavno mesto Madzarske in eno pomembnejsih mest v srednji in vzhodni evropi. Skozi zgodovino je Budimpesta igrala pomembno vlogo, se posebej v casu Avstro-Ogrskega cesarstva ob koncu 19. in zacetku 20. stoletja.

Budim in Pesta

Budimpesta je sestavljena iz dveh delov mesta, ki lezita na nasprotnih straneh nekdaj modre reke, ki je po barvi tudi dobila svoje ime Donava. Tako je Budimpesta v resnici sestavljanka iz dveh imen. Budim lezi na zahodni strani reke, na vzhodni pa Pesta.

Mesto Budimpesta je pricelo nastajati ze pred vec kot 2000 leti. Kasneje so se na obmocje priselili Skiti, pa razlicna keltska plemena, ze v 1. stoletju nasega stetja, pa so prisli na to podrocje Rimljani. Nekateri ostanki prisotnosti Rimljanov so v Budimpesti vidni se danes. Tako si lahko pri Arpadovem mostu ogledate ostanke amfiteatra, v Pesti pa je viden tudi branik nekdanje trdnjave.

Zgodovina Budimpešte

Huni, Avari in nato se Madzari leta 896 so bili prisleki v naslednjih stoletjih. Vsi po vrsti so mesto in okolisko pokrajino oplenili, kasneje pa se tod tudi naselili, vsaj za dolocen cas. A Madzari so bili od vseh najbolj podjetni in se lotili osvajanja kar celotnega karpatskega bazena. Tako je bila Madrzarska se do 1. svetovne vojne izjemno velika drzava.

Ceprav sta bili Budim in Pesta pod Madzari ze pomembni vasi, pa sta izjemen razvoj doziveli sele po 12. stoletju, s prihodom francoskih in nemskih trgovcev. Budimpesta je prestolnica postala se kasneje v zgodovini, najtezje case in zrusenje vzhodnega dela mesta, pa je dozivela v casu, ko je obmocje preckala mongolska vojska. Kasneje je mesto dozivelo izjemen razcvet. Iz tega casa je se veliko ostankov, ki se danes privlacijo turiste. V 16. stoletju je Madzarska prisla za 150 let pod okupacijo Turkov, ki so se umaknili pred zdruzenimi evropskimi silami sele leta 1686.

Operna hiša Budimpešta Madžarska

A okupacije nesrecnega mesta se ni bilo konec, saj je kmalu prisel pod oblast Habsburzanov, se kasneje, po drugi svetovni vojni, pa je marionetna vlada poslusala ukaze iz Moskve. Velika vstaja je bila krvavo zadusena s tanki vojske rdece armade, ki je pobila vec deset tisoc Madzarov.

Turizem v Budimpešti

Tako grad, trdnjave, citadela, muzeji, cerkve, samostani in galerije, so tisto, kar je v Budimpesti vredno ogleda. Mesto je veliko, lepo in sorazmerno varno, s precej zanimivimi razglednimi tockami. Slikovitost Budimpeste pa reka Donava samo se poveca.

Budimpešta Madžarska

Budimpesta ima urejen mestni potniski promet, tudi tramvajske linije, naj pa vam ne bo skoda odsteti nekaj denarja za ogled iz ladjice. Privlacne so tudi plavajoce restavracije, a prav tako morate na kopnem poskusiti nekaj slovitih madzarskih jedi. In konec koncev, ko ste ze enkrat gost Budimpeste, si ne pozabite kupiti slovite Rubikove kocke.

Članki iz iste kategorije: