Maribor - Glavni trg - Slovenija-1

Maribor

Maribor je drugo največje slovensko mesto. Hkrati je Maribor tudi središče slovenske pokrajine Štajerska.
V Sloveniji ima Maribor ugodno prometno lego, ki jo je mesto s prihodom železnice s pridom izkoristilo in po velikosti hitro prehitelo do takrat bistveno večji in razvitejši bližnji Ptuj. Z železnico in avtocesto je Maribor zelo dobro povezan z bližnjimi glavnimi mesti. Sorazmerno podobna razdalja je od Maribora do kar petih glavnih mest in sicer do Ljubljane, Zagreba, Dunaja, Bratislave in Budimpešte.

V mestu biva približno 115.000 prebivalcev. Maribor je tudi univerzitetno mesto, zato je v mestu vedno veliko število študentov, ki dvignejo mestni utrip preko večjega dela leta.

Maribor - Lent - Slovenija

Maribor je središče severovzhodnega dela Slovenije v vseh pogledih. Tako v gospodarskem, kulturnem, izobraževalnem, trgovskem, kot tudi v upravnem in finančnem. Tu je tudi sedež Mariborske nadškofije, Univerze v Mariboru, Pošte Slovenije in še mnogih drugih pomembnih institucij in večjih podjetij.

Prvi zapisi o nastanku mesta Maribor segajo v 12. stoletje, ko je bilo območje današnjega mesta del mejne grofije frankovske države. V strahu pred madžarskimi vpadi, so na mestu današnje Piramide postavili trdnjavo, ki so ga imenovali castrum Marchburch.

Ko se je mesto kasneje razvijalo in postalo najprej trg in potem mesto, so Slovenci ime popačili iz nemškega Marburg v Marprok, šele Stanko Vraz pa je pričel uporabljati ime Marbor in kasneje Maribor. Uveljavljanje imena je potekalo še nadaljnih 25 let, tako da se ime Maribor uporablja nekje od leta 1861.

Maribor je poseben tudi zato, ker praktično na robu centra mesta, vsako leto organizira znamenito tekmovanje v smučarskem pokalu za ženske, z imenom Zlata lisica.
Čeprav je Maribor za domačine predvsem nogometno mesto, pa je vse bolj znano predvsem po organizaciji festivala Lent, ki pritegne množice nastopajočih iz celega sveta, celo tako slovita imena, kot so Ray Charles, B. B. King in James Brown. Festival Lent letno obišče vse več ljudi, zadnje prireditve pa so pritegnile preko pol milijona obiskovalcev in ponudile preko 400 različnih dogodkov, kar uvršča festival Lent med največje evropske festivale.

Članki iz iste kategorije: