Benetke Italija

Benetke

Pravljične Benetke! Romantično mesto, ki lebdi na vodi. Mesto zaljubljencev in večnih romantikov. To so Benetke!
Benetke naj bi že stoletja nazaj ustanovili ubežniki, ki so se pred vojsko Hunov umikali iz obalnih vasic na majhne otočke. Okoli 120 otočkov je danes povezanih z več kot 400 mostovi. Med njimi je 170 kanalov, po katerih se lahko zapeljete s čolnom, manjšo potniško ladjico, po največjem in najznamenitejšem Canal Grande pa zapljujejo celo največje prekoceanke. A Benetke v resnici niste doživeli, če vas po kanalih ne zapeljejo gondoljerji. Tisti pravi gondoljerji, ki so prešerno nasmejani in tradicionalno oblečeni. Morda vam bodo celo kaj zapeli.

Benetke so lahko dostopno mesto. Naravnost v center mesta vas pripelje hitri vlak ali pa avtobus. Manj kot 10 kilometrov od Benetk je mednarodno letališče Marco Polo, v mesto pa lahko pripljujete tudi z eno od ladij ali se pripeljete z lastnim avtomobilom in ga pustite v eni od garažnih hiš.

Benetke Italija

Tudi nastanitev v Benetkah bo lahko poiskati, razen v času znamenitega Beneškega festivala. Prednosti bivanja v mestu so seveda lahka dostopnost do različnih znamenitosti v vsakem delu dneva, sploh če ste v mestu več dni. Brez težav pa se ozrete po množici večjih ali manjših hotelov v neposredni bližini mesta, na celinskem delu, sploh v smeri proti Trevisu.

Gotovo vas Benetke, prav tako kot naprimer Trst, ne bodo pustile ravnodušnega v kateremkoli letnem času in tudi za tiste, ki so si mesto že večkrat ogledali, se vedno najde kaj novega. Sploh če se pustite zvabiti stran od tistih glavnih, najbolj obiskanih turističnih atrakcij, kot so Markov trg, most vzdihljajev, Doževa palača in bazilika sv. Petra. A kadarkoli boste Benetke obiskali, pričakujte okoli vseh glavnih znamenitosti precejšnjo gnečo. Za obiske nekaterih muzejev, palač in cerkvenih zvonikov je potrebno čakati v dolgih vrstah tudi po več ur ali pa se za ogled najaviti za več dni vnaprej.

A Benetke, v katerih sicer biva več kot četrt milijona prebivalcev, imajo v resnici ponuditi še mnogo več. Marsikdo se ima najlepše takrat, ko zaide v eno izmed neštetih uličic in si v miru ogleda čudovite stavbe, mostove, trge, cerkve in samostane.

Benetke so z mnogo ladijskimi linijami (označene so s številkami, kot v drugih mestih mestni avtobusi) povezane z nešteto bližnjimi otočki. Med najbolj obiskane sodi gotovo Murano, kjer boste lahko v živo pri delu opazovali svetovno znane mojstre steklopihaštva. Izdelek iz Muranskega stekla je suvenir, ki ga preprosto morate odnesti iz Benetk, ne pozabite pa tudi na karnevalske maske, ki jih lahko kupite v vseh mogočih oblikah, barvnih poslikavah, velikostih in izdelane iz različnih materialov.

Če vam je mestni vrvež všeč, se boste zaljubili v Benetke že ob prvem obisku. In ko boste odhajali, se še enkrat ozrite skozi okno vašega prevoznega sredstva. Ostali bodo čudoviti spomini!

Članki iz iste kategorije: