Ljubljana Slovenija

Ljubljana

Ljubljana je glavno mesto republike Slovenije. Čeprav je Slovenija geografsko zelo razgibana dežela, pa leži Ljubljana praktično v njenem geografskem središču.
Ljubljana je manjše evropsko mesto, kjer živi približno 300.000 prebivalcev. Letno Ljubljano obišče veliko število turistov in poslovnežev iz vsega sveta, pa tudi najbolj eminentnih gostov iz sveta kulture, športa in politike – med zadnjimi je bila na obisku britanska kraljica Elizabeta II.
Ljubljana je tudi prometno vozlišče, v bližini mesta pa je mednarodno letališče.

Skozi stoletja so zgodovino mesta zaznamovali mnogi dogodki. Med 2. sv. vojno je dobila Ljubljana naziv »mesto heroj«, saj je bila 1171 dni obdana z žico in spremenjena v koncentracijsko taborišče.

Ker so Ljubljano večkrat v njeni zgodovini hudo prizadeli potresi, je bila po potresu 1511 ponovno zgrajena v renesančnem slogu, po potresu leta 1895 pa v neoklasicističnem in še posebej secesijskem slogu.

Ljubljana Slovenija

Arhitekturo Ljubljane je med obema svetovnima vojnama zaznamoval izvrstni arhitekt Jože Plečnik, ki je mesto ob začetku 20. stoletja korenito spremenil. Njegova dediščina je še danes zaščitena in občudovana s strani množice turistov in različnih strokovnjakov.

Ljubljana je vredna obiska v kateremkoli delu leta, čeprav je po mnenju nekaterih turistov najlepša ob koncu leta, ko je praznično okrašena, ko je grajski grič osvetljen z nešteto lučmi in ko so vodnjaki zavarovani pred mrazom tako, da so zaviti v novoletna darila.

Ker je Slovenija ena najvarnejših držav na svetu, je Ljubljana s svojimi modernimi kongresnimi centri in visoko kvaliteto na področju hotelskih namestitev, postala tudi priljubljena kongresna destinacija.

Izleti po Sloveniji. Slovenija je majhna, a barvita dežela in čudovita doživetja imamo tako rekoč na dosegu roke. Preberi več …

Članki iz iste kategorije: