Piran Slovenija

Piran

Piran je obalna občina v Sloveniji in hkrati eno najslikovitejših mest Jadranske obale.Obiskovalci slovenske obale lahko preskočijo marsikaj, a ogleda mesta Piran gotovo ne.
Piran se prvič omenja v prvem desetletju 7. Stoletja. Njegovi naravni danosti sta obmorska lega in rodovitno zaledje. Tako se je mesto Piran skozi čas hitro razvijalo in imelo vedno večji vpliv.

Piran Slovenija

Piran je skozi zgodovino menjal oblastnike kot po tekočem traku. Že v 2. polovici 8. stoletja je izpod bizantinske prišel pod frankovsko oblast, kasneje se je s celotno Istro priključil italskemu kraljestvu, še kasneje pa nemškemu cesarstvu. Piran je leta 1283 sprejel oblast Benetk, ki je trajala do propada Beneške republike leta 1797. Takrat pride Piran pod oblast Avstrije, še kasneje pod Italijo in nazadnje po drugi svetovni vojni pod Jugoslavijo, kjer postane del republike Slovenije. Z razglasitvijo samostojnosti leta 1991, postane Piran obalno mesto samostojne Republike Slovenije.

Mesto Piran je živelo pretežno od ribolova in solinarstva, pri čemer je zaledje ponujalo še pridelavo oliv, grozdja in vrtnin. Pomorska trgovina je bila vedno pomembna, tudi v času izjemne moči Benetk, je proizvodnja kakovostne soli v solarnah Strunjan, Lucija in Sečovlje omogočala mestu Piran veliko moč v pomorski trgovini.

V mestu Piran je ustvarjal in imel svojo glasbeno šolo skladatelj Guiseppe Tartini, po katerem se imenuje osrednji trg v mestu. Zaščitnik mesta Piran je Sveti Jurij, krščanski princ in vitez iz Kapadokije, svetnik in mučenec.

Danes je Piran čudovito obalno mestece, ki ponuja obiskovalcev pristno mediteransko okolje, kakršno je ohranjeno le še redkokje. Piran je kraj, kjer si bodo obiskovalci lahko ogledali nešteto stoletij starih arhitekturnih spomenikov, od dobro ohranjenih ostankov mestnega obzidja, občinsko palačo, mestno ložo, Tartinijevo hišo in gledališče, sodno palačo, čudovite trge in cerkve ter še mnogo drugih stvari
.

Članki iz iste kategorije: