Zaljubite se v Český Krumlov

Český Krumlov je čudovito mesto na jugu Češke. Na drugem mestu po obiskanosti turističnih znamenitosti za Češko v Pragi. Leta 1992 je bilo zgodovinsko središče mesta uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine. Na podobni seji je bilo vpisano tudi zgodovinsko središče Prage, tako da sta to prvi dve češki znamenitosti svetovne dediščine.
Mestna arhitektura v zgodovinskem jedru se je skozi stoletja ohranila večinoma nedotaknjena. To je utelešenje starega mesta v Srednji Evropi. V Srednji Evropi je sicer še veliko podobnih mest, vendar so številna od njih utrpela škodo med vojnami, medtem ko je bila pri drugih arhitekturna dediščina poškodovana, da bi se umaknila sodobnejšim zgradbam.
V nasprotju z usodo večine teh mest se je Český Krumlov mirno razvijal in ohranil svojo dediščino. Novim generacijam je uspelo dodati svoje prispevke, vendar dediščine niso uničile. Ulična ureditev in stara arhitektura sta se ohranili do te mere, da je bilo mesto uvrščeno na seznam svetovne dediščine.

Český Krumlov

Český Krumlov v kratkem

Český Krumlov, imenovan tudi Krumau, je osupljivo češko mesto na jugu Češke. Mesto je najbolj znano po zgodovinskem starem mestnem jedru, ki je uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine, in gradu Český Krumlov iz 13. stoletja, ki je druga največja zgodovinska stavba na Češkem.
Skozi njegovo očarljivo središče teče reka Vltava. Reka deli mesto na dva dela in srednjeveškemu mestu daje izjemen romanski ambient.
Krumlov je imenovan za eno najlepših evropskih mest in je tudi med najbolj obiskanimi destinacijami na Češkem. Med sprehodom po mestu boste občudovali večbarvno staro mestno jedro, poseben pridih ob reki in številne zgodovinske stavbe. V mestu se nahajajo tudi številne lokalne pivovarne in odlične restavracije, kjer si lahko obiskovalci privoščijo kozarec odličnega piva in slastne češke jedi.

Český Krumlov
Český Krumlov

Najboljše dejavnosti, ki jih lahko preizkusite

Český Krumlov je Unescov spomenik svetovne dediščine, ki obiskovalcem ponuja različne nepozabne dejavnosti in zanimivosti. Mesto iz več razlogov imenujejo “Benetke na Vltavi” ali “biser Češkega gozda”.
Tukaj je nekaj dejavnosti, ki jih je vredno preizkusiti med obiskom tega območja:

Vožnja z ladjico po reki Vitavi

Vožnja z ladjico po reki Vitavi je ena najboljših dejavnosti, ki jih lahko preizkusite v mestu. Reka lepo teče skozi staro mestno jedro. Občudovanje mesta z reke je nepozabno doživetje, ne glede na to, ali gre za vožnjo s kanujem ali raftom. Izlete s čolnom lahko rezervirate pri podjetju za izposojo čolnov na kraju samem ali pa jih vnaprej rezervirate prek spleta.

Český Krumlov in reka Vitava
Český Krumlov in reka Vitava

Raziščite grad Cesky Krumlov

Najbolj prepoznavna znamenitost Krumlova, grad Cesky Krumlov, stoji na grajskem hribu in je viden že od daleč. Ko prečkate reko Vitavo, se vam bo z ogromnega mostu Cloak Bridge odprl panoramski pogled na mesto. Do gradu lahko pridete po hitrem sprehodu, če prihajate iz starega mestnega jedra, pa vam bo vzelo le nekaj minut.
V ogromnem kompleksu je približno 40 različnih stavb, številne čudovite razgledne točke in več razstav, zato vam zanimivih stvari za ogled ne bo zmanjkalo.
Večino delov gradu si lahko ogledate brezplačno. Brezplačno se lahko na primer sprehodite po mostu za plašče, do vrtov in po dvoriščih. Vstopnino boste plačali le, če se boste povzpeli v grajski stolp ali se pridružili posebnim ogledom, kot so ogledi hlevov in baročnega gledališča.
Veličastni grajski stolp je prava znamenitost in ga morate obiskati, če ste kdaj v Češkem Krumlovu. Ta se nahaja v ogromnem grajskem kompleksu, do katerega se lahko povzpnete po več kot 162 stopnicah. Je ena najboljših razglednih točk v mestu, saj je visok 86 m. Pogled na grad, reko Vitavo in celotno mesto je nekaj, česar med potovanjem ne smete zamuditi.
Priporočljivo je obiskati tudi Grajski muzej, kjer se boste počutili, kot da potujete v preteklost, ko boste začeli brskati po eksponatih iz daljne preteklosti.

Grajski vrt

Obisk očarljivega grajskega vrta je pravi insajderski nasvet za vsakega obiskovalca mesta Český Krumlov. Precej škoda je, kako veliko turistov pogosto spregleda ta biser, čeprav gre za eno najbolj zanimivih točk v mestu.
Ta baročni vrt iz 17. stoletja se nahaja v zgornjem delu grajskega območja, kjer se lahko sprehodite mimo ljubkih kipov, čudovitih cvetličnih korit in starih lip. Njegova osrednja točka pa je lep kaskadni vodnjak v rokokojskem slogu.

grad Cesky Krumlov
grad Cesky Krumlov

Plaščni most

Most Cloak je nedvomno ena od najbolj osupljivih mestnih znamenitosti. Večnadstropni kamniti most prekriva vodni jarek in povezuje dve grajski dvorišči. Pripravite se, saj vas bo morda preplavil pogled na reko, zgodovinsko mestno središče in stolp cerkve svetega Vita nad njim. Če boste imeli srečo, boste morda v zgodnjih jutranjih urah opazili tudi leteče balone na vroč zrak.

Pivovarna Eggenberg

Noben obisk tega območja ne bo popoln, če ne boste okusili razkošne češke kuhinje. Večerjo ali kosilo načrtujte v pivovarni Eggenberg. Tu strežejo najboljše pivo v mestu v kombinaciji z odlično hrano.
Območje se ponaša z dolgo tradicijo varjenja piva, ki sega vse do začetkov mesta. Ljubitelji piva se lahko udeležijo ogleda in si ogledajo zakulisje tradicionalne pivovarne.

Umetniški center Egon Schiele

Egon Schiele Art Center je ena od priljubljenih mestnih znamenitosti. Vredno si je ogledati razstavo številnih sodobnih čeških umetnikov. Egon Schiele je bil avstrijski slikar, priljubljen zaradi svojih figur s provokativnimi akti in izkrivljenimi oblikami. Tu boste našli tudi nekaj Schielejevih del z obsežnimi opisi njegove življenjske zgodbe. Ljubitelji umetnosti ne zamudite priložnosti za obisk muzeja.

Český Krumlov
Český Krumlov

Staro mestno jedro

Slikovito staro mestno jedro mesta Český Krumlov je najboljši postanek med vašim obiskom. Sprehodite se ob reki Vitavi in se prepustite mirnemu vzdušju. Sprehodite se po ozkih tlakovanih ulicah in občudujte srednjeveški pridih ter čudovite stare stavbe. Ker v starem mestnem jedru skoraj ni avtomobilov, se lahko sprehodite in peš raziščete vsak kotiček.

Članki iz iste kategorije: