Jože Plečnik

Jože Plečnik

Plečnik je sinonim za slovensko arhitekturo. A v resnici je arhitekt Jože Plečnik s svojimi mojstrovinami za vedno zaznamoval tri prestolnice: Ljubljano, Dunaj in Prago.
Slovenski arhitekt številka 1 Jože Plečnik, se je šolal na Dunaju pri arhitektu Ottu Wagnerju. Kmalu se je izkazal z arhitekturnim delom evropske moderne in sicer z načrtom za izgradnjo Zacherlove palače. A na Dunaju to ni edino delo Plečnika, ki je pomagal pri ureditvi nekaterih dunajskih hiš, njegovi znani deli pa sta še vodnjak Karla Boromejskega in cerkev svetega Duha na Ottakringu.

Čevljarski most Jože Plečnik Ljubljana

Arhitekt Jože Plečnik se je iz Dunaja potem vrnil v Ljubljano, kjer je ustvarjal od leta 1925 dalje. Večina njegovih del je bila dokončanih še pred koncem druge svetovne vojne. Edino delo, ki ga je Plečnik ustvarjal po vojni so bile Križanke in sicer med letoma 1952 in 1956.

Med obema vojnama, je takratni češki predsednik Masaryk, prosil za preudireditev gradu Hradčani in predsednikove rezidence na gradu Lana. To je Plečnik tudi napravil, dela pa so potekala v glavnem od leta 1920 do 1934. Plečnik pa je zgradil tudi cerkev presvetega srca Jezusovega na Vinohradih.

Plečnik pa je kmalu za tem postal profesor za arhitekturo na ljubljanski univerzi in pričel z delom. Med njegova prva dela uvrščamo cerkev svetega Frančiška v Šiški, stavbo takratne Vzajemne zavarovalnice (danes Triglav) in Orlovski stadion v Ljubljani.

Plečnik je najboljša dela, kot so NUK, Tromostvoje, ureditev tržnice in nabrežja reke Ljubljanice ter parka Tivoli privarčeval za konec, a mnoga izmed njih niso bila nikoli uresničena. Še posebej žalosti, da po njegovih načrtih ni bil nikoli zgrajen novi slovenski parlament. Morda pa še bo. Načrti so ostali in Plečnik z zgrajenimi in nezgrajenimi deli ostaja med nami.

Članki iz iste kategorije: