Barcelona Španijaa

Barcelona

Barcelona je eno največjih mest Iberskega polotoka. Zagotovo pa spada Barcelona tudi med najbolj obiskana mesta, pa ne samo v svoji neposredni okolici, ampak gledano v okviru celotnega Mediterana.
V mediteranskem območju je Barcelona verjetno najpomembnejše trgovsko mesto, izjemno pomembno pristanišče, v zadnjih letih celo eno največjih evropskih potniških pristanišč sploh. Iz Barcelone se boste lahko na hitro odpeljali proti drugim španskim mestom, profi Franciji, Italiji, severni Afriki ali najbolj priljubljeno turistično točko v bližini – Balearskim otokom.

V Barceloni je tudi drugo največje letališče v Španiji in sicer na obrobju mesta. Večje letališče ima le Madrid, ki je tudi glavno mesto države. Barcelona pa je prestolnica najvzhodnejše španske avtonomne skupnosti Katalonije, ki meji na Francijo.

Plaža Barcelona Španija

Nasploh je od francoske meje do Barcelone le malo vožnje z avtomobilom, pa tudi z drugimi mesti v smeri proti severu, vzhodu in zahodu je Barcelona dobro povezana. Tudi to je bil eden od razlogov, da je mesto v svoji zgodovini doživelo takšen razcvet in šteje danes toliko prebivalcev. Sama Barcelona sicer gosti dobrih milijon in pol prebivalcev, vendar je z ozžjo okolico njihovo število že dvakrat večje, s širšo okolico pa več kot trikrat. Celotna pokrajina Katalonija, ki je sicer šele 6. največja v Španiji, pa ima več kot 7 milijonov prebivalcev.

Zgodovina nastanka Barcelone je tesno povezana s staro Grčijo, delno pa tudi Kartagino in rimskim cesarstvom. Kasneje so prišli Muslimani, pred letom 1500 izgubili še zadnje bitke in odšli. Barcelona se je takrat s celotno Španijo lotila osvajanj kolonij in odplule so prve ladje proti Ameriki. Spomenik Kolumbu stoji v pristanišču, v nesporedni bližini konca najznamenitejše ulice in sprehajališča Las Ramblas, ki ga obiskovalci ne smejo izpustiti za nobeno ceno.

Barcelona Španijaa

Barcelona je tudi velesejemsko mesto, nekoč organizator velike svetovne razstave. V neposredni bližini pa se prične slavni Montjuic, čudoviti zeleni grič, kjer stojijo fantastični muzeji in prenovljeni olimpijski stadion ter še nekateri drugi pomembni športni objekti, zgrajeni za olimpijske igre, ki jih je Barcelona gostila 1992.

Od tod pelje vlečnica naravnost v glavno pristanišče mesta Barcelona, kjer lahko obiskovalci občudujejo morsko življenje v modernem akvariju ali pa se sprehodijo okoli svetovnega trgovinskega centra in proti ulicam, ki ponujajo mnogo kulinaričnih dobrot tukajšnjega prostora.

Članki iz iste kategorije: