Ulan Baatar - Mongolija

Mongolija

Mongolija – ogromna in redko poseljena stepa v srednji Aziji. Drugo ime za to deželo številnih prostranstev je tudi »dežela modrega neba«. Posebnost te je, da je izjemno velika (za kar 3 Francije) a ima samo približno toliko prebivalcev, kot Slovenija. Zaradi svoje posebnosti in izjemne narave, je Mongolija raj za vse ljubitelje avantur in narave.

Turistično je še slabše obiskana in posledično tudi slabše raziskana, zato je sedaj še toliko boljši čas, da se odločite za obisk te, ker boste lahko zadihali skupaj s prebivalci. To, da ni turističnega vpliva in država ni skomercializirana, kot večina turistično obleganih, je zagotovo velika prednost. Mongolija je dežela, ki je v vsakem pogledu vredna ogleda. To, da niste nikjer ali pa le redko zasledite kakšen itinerarij za potovanje tja, ne pomeni, da ni zanimiva. To pomeni le dejstvo, da še ni toliko turistično oblegana – zakaj? Najverjetneje zaradi črednega nagona, ki mu sledi večina turistov in obiskujejo samo svetovne turistične destinacije, delno pa morda tudi zaradi pomanjkljivega znanja o celotnem območju.

Veliki zid v notranjosti Mongolije

Ali ste vedeli…:

  • …da je večina prebivalcev Mongolije nomadov?
  • ….da so osnovno prevozno sredstvo konji?
  • …. da se večina prebivalcev z dežele preživlja zgolj z živinorejo?
  • …. da so prebivalci izjemno gostoljubni in prijazni?
  • ….da večina pesmi govori ravno o njihovem načinu življenja – o konjih in delu nomadov?
  • ….da cest med mesti ni? Obstajajo samo zvožene kolesnice, ki predstavljajo glavne ceste.

Torej, kot vidite, je Mongolija resnično nekaj posebnega. Vse skupaj izgleda, da je država še dokaj nerazvita in, da se nekako še vedno oprijemajo svoje zgodovine. Vendar pa je kljub vsemu, tudi to zanimivo spoznat in raziskat – nekaj nam povsem novega!

Članki iz iste kategorije: