Portorož Slovenija

Portorož

Portorož je sinonim za elitni obalni turizem. Čeprav je z razvojem zdraviliškega turizma Portorož zaslovel v svoji okolici že v 13. stoletju, pa so šele po letu 1960 pričeli z obnovo in graditvijo nove turistične infrastrukture.
Portorož je čudovito obmorsko letovišče na slovenski obali. Mesto Portorož spada pod občino Piran. Njegove korenine segajo v rimski čas, ostanke manjšega pristanišča in ribogojnice so arheologi našli na mestu, kjer sta danes skladišče soli in Srednja pomorska šola.

Kasneje v zgodovini je Portorož videl prihod Bizantincev, Langobardov, Odrov in Slovanov, mesto pa se je pričelo povezovati z Beneško republiko, kar privede tudi do prihoda benediktincev. Sledi izgradnja prvih benediktinskih samostanov. V Portorožu so okoli 13. stoletja postavili cerkev sv. Marije Rožnovejske. Po cerkvi so poimenovali pristanišče v neposredni bližini (Portus sanctae Mariae de Rosae), po njem pa je kraj kasneje najverjetneje tudi dobil ime.

Že v 13. stoletju je bil Portorož znan tudi po zdraviliški kraj. Nekatere bolezni so benediktinci zdravili s pomočjo zdravilne soli in blata iz solin, še več zapisov, zlasti o zdravljenju revme, pa sega v 17. stoletje.

Portorož Slovenija

Portorož je skupaj z bližnjimi naselji izkoriščal tako naravne surovine, kot obalno lego. Tu se je poleg ribištva in solinarstva razvilo še ladjedelništvo, opekarstvo in drugo.
Čeprav prve ideje o razvoju turizma v mestu Portorož segajo še v leto 1865, ko je švicarski trgovec ponudil v najem sobe za namestitev prek 200 ljudi, pa so šele po letu 1890 pričeli z izgradnjo prvih večjih namestitvenih kompleksov in z urejanjem kopališč. Leta 1910 je Portorož dobil najsijajnejši hotel Palace cur Hotel, kasneje poimenoval Palace, danes pa po temeljiti prenovi Kempinski Palace Hotel.

Danes je Portorož čudovito obalno letovišče s prek 20 velikimi hoteli, casinojem, bazenskimi kompleksi, urejenimi kopališči in bližnjim civilnim pristaniščem. Portorož je turistično eden najbolj urejenih in moderno razvitih delov Slovenije.

[Članek v angleščini

Članki iz iste kategorije: