Piran Slovenija

Slovenija

Slovenija je mlada evropska država v srednjem delu Evrope. Od 1. maja 2004 je tudi članica Evropske unije. Območje Slovenije so Slovani naselili že v 6. stoletju, po burni zgodovini, pa se je država osamosvojila 25. junija 1991.
Skozi zgodovino se je država hitro razvijala in držala korak z najrazvitejšimi zahodno evropskimi državami. Danes je po povprečnem bruto proizvodu na prebivalca na seznamu najboljših 30. držav na svetu.

Slovenija je izjemno privlačna turistična destinacija. Letno jo obišče množica turistov iz celega sveta, predvsem pa iz zahodne Evrope. Še posebej pa je v zadnjih letih opazen porast obiskovalcev iz oddaljenih držav, kot so Japonska, ZDA in Rusija.

Privlačnost države je visoka v vsakem letnem času, saj je privlačnih atrakcij za turiste zelo veliko. Čudovito gorato deželo, ki je več kot polovično pokrita z gozdovi, pa turisti zapuščajo z nešteto pohvalami na račun odlične hrane in vina.

Najbolj obiskana destinacija je slovita Postojnska jama, kjer si turisti lahko ogledajo stotisoče let stare stvaritve narave in se po jami popeljejo z vlakcem. V bližini pa je izredno zanimiv tudi predjamski grad, vsako leto pa se pred njim ob koncu poletja odvija tudi viteški turnir.

Ljubljana Slovenija

V glavnem mestu si turisti lahko ogledajo mnoge arhitekturne dosežke, turisti pa so najbolj osupli nad mojstrovinami arhitekta Plečnika, najraje pa se odpravijo na Ljubljanski grad, na katerega se lahko popeljejo tudi z vzpenjačo. Izjemen razgled iz grajskega griča ali stolpa gradu pa je vreden tudi vzpona po urejenih peš poteh.

Na obalnem delu države so najbolj obiskani kraji Piran, s svojim znamenitim starim mestnim jedrom in ostanki velikega obzidja, Portorož z mnogimi hoteli, med katerimi izstopa čudoviti Palace ob glavni promenadi in Škocjanske jame, z največjim podzemskim kanjonom na svetu, ki so od leta 1986 vpisane v seznam svetovne dediščine pri UNESCO.

Planica Slovenija

Čeprav so najbolj znani smučarski kraji na severo zahodu, pa je največji urejeni zimski športni park Mariborsko Pohorje na vzhodnem delu države, kjer obiskovalce čaka 250 ha smučišč, 60 km smučarskih prog, 27 km tekaških prog in dobro opremljen smučarski stadion. Veliko obiskovalcev Slovenije se odpravi na aktiven obisk na njene izjemno lepe gore ali na počitek v številne terme.

Najboljši smučarji in smučarski skakalci, pa se pomerijo tudi na tekmah v svetovnem pokalu v Kranjski Gori in v bližnji Planici, kjer si obiskovalci lahko ogledajo največjo letalnico na svetu. V neposredni obeh krajev, pa počitnice preživljajo romantike željni, ki se bodo najraje odpravili na Bled.

[Članek v angleščini]

Članki iz iste kategorije: