Postojnska jama Slovenija

Postojnska jama

Postojnska jama je najbolj obiskana turistična znamenitost Slovenije. Čeprav je Slovenija posejana s čudovitimi lepotami krasa, pa je Postojnska jama njen največji biser.
Med več kot 12.000 jamami v Sloveniji, je Postojnska jama prva, ki si jo turisti običajno izberejo za ogled. A ponavadi ne zadnja.

Postojnska jama leži ob kraju Postojna, samo 50 kilometrov od glavnega mesta Slovenije. V bližini Postojnske jame je Predjamski grad, kjer je vsako leto Erazmov viteški turnir, veliko obiskovalcev pa si ogleda tudi bližnji Park vojaške zgodovine v Pivki.

Postojnska jama Slovenija

Postojnsko jamo sestavlja sistem približno 20 kilometrov odkritih rovov, kar jo uvršča med 100 najdaljših podzemskih kompleksov na svetu. Tam, kjer rovi med seboj niso bili povezani, so povezavo napravili umetno. Umetnih rovov je za približno kilometer in pol.

Za turizem so Postojnsko jamo pričeli urejati že kmalu na začetku 19. stoletja, elektrificirana je od leta 1884, že prej, pa so po jami postavili prve tirnice za prevoz turistov z jamskimi vozički. Kasneje je Postojnska jama dobila pravi jamski vlak, ki danes množice turistov prevaža po kilometrih podzemlja.

Postojnska jama letno sprejme več kot pol milijona gostov iz vsega sveta, ki lahko v njej občudujejo vsa čudesa, ki jih je prevsem reka Pivka izklesala v milijonih let.
Postojnska jama je tudi domovanje ene najbolj zanimivih živalskih vrst. Tu biva močeril Proteus anguinus ali človeška ribica.

Izjemne stvaritve matere narave so v Postojnski jami atraktivno predstavljene, obiskovalci pa si lahko ogledajo veličastne kapnike, slovite jamske stalaktite in stalagmite, med katerimi so nekateri starejši od pol milijona let.

[Članek v angleščini]

Članki iz iste kategorije: