Blejski otok Slovenija

Bled

Bled je majhen kraj, približno 50 kilometrov oddaljen od Ljubljane, glavnega mesta Slovenije. Čeprav ima celotna država en sam otok, pa je otoček na Bledu en najbolj znanih v širni okolici.

Bled je slikovito mestece v še bolj slikovitem okolju. Ujeto med visoke gore, je nastalo jezero, ki ga turisti radi obiskujejo preko celega leta. Poleti nudi možnost ohladitve s kopanjem, pozimi pa se Bled in Blejsko jezero spremenita v raj za drsalce na ledu.

Bled je kraj s pisano zgodovino, ki obstaja že več kot 1000 let. Poznal ga je že nemški cesar Henrik II., ki ga je v upravljanje prepustil škofu iz Brixna.

Čeprav je bil Bled dolga leta predvsem kraj, kamor so hodili romarji iz širne okolice, pa je po 19. stoletju že postal turistično središče, saj so tod odkrili izvire zdravilne termalne vode.
Še več, Bled so na začetku 20. stoletja proglasili za najlepše zdravilišče tedanjega cesarstva in sem je zahajala vsa aristokratska elita tedanjega časa.

Blejski grad Slovenija

Blejsko jezero in bližnji Blejski grad očarata prav vsakega obiskovalca, a največja znamenitost je gotovo cerkvica na malem otočku sredi jezera. Do otočka vas odpeljejo s čolnom, lahko pa si najamete tudi svojega in malce potrenirate svoje roke. Okoli jezera pa se lahko popeljete tudi s kočijo.

Na poti proti otočku ali na sprehodu okoli jezera vas bodo spremljale račke in čudoviti beli labodi. Ne pozabite jim vreči kakega kosa suhega kruha, ko pa se boste Bleda naužili do konca, obvezno poiščite še eno od imenitnih slaščičarn in si privoščite kremno rezino ali Blejsko grmado.

Bled vas bo navdušil kot končni cilj ali izhodišče za izlet v gore ali igranje golfa, srečo pa lahko poizkusite tudi v casinoju.Podjetja in različne ustanove pa v kraju prirejajo kongrese, za katere nihče od povabljencev ne išče izgovora, da se jih ne bi udeležil. Bled je pač samo en.

[Članek v angleščini]

Članki iz iste kategorije: