- Predstavitve Slovenija

Planica

Planica je majhen kraj svetovnega slovesa. Če se v družbi omeni smučarske polete, bo na ime Planica dobil asociacijo prav vsak.
Planica oziroma dolina pod Poncamo, leži ob tromeji med Slovenijo, Avstrijo in Italijo, v neposredni bližini znanega smučarskega središča Kranjska Gora. Dolino v Julijskih Alpah je ustvaril ledenik, danes pa je del zaščitenega območja Triglavskega narodnega parka.

Planica Slovenija

Planica je izjemna izhodišča točka za izlet v bližnje gore. Bolj ali manj dostopni vrhovi se v lepem vremenu veličastno vzdigujejo na vseh straneh in čakajo najbolj vztrajne planince, da jih zasedejo. V Planici pa lahko pa lahko tudi parkirate avtomobil, če se boste odpravili na sprehod do doline Tamar ali do slapu Nadiže.

Planica je v svetu izjemno poznana po smučarskih skakalnicah, kjer že desetletja prirejajo tekme za svetovni pokal v smučarskih skokih. Tu je bila postavljena množica svetovnih rekordov in ravno Planica je kraj, kjer je človek na smučeh prvič poletel prek 100 metrov, prek 200 metrov in kjer je bil dosežen še vedno aktualen svetovni rekord 239 metrov.

Planica je skupaj z drugimi kraji tudi kandidirala za organizacijo zimskih olimpijskih iger, a so bili organizatorji takrat neuspešni. Zagotovo pa bomo doživeli še kakšno kandidaturo in ko bo Planica v kratkem doživela še veliko prenovo, bo to kraj, ki ga bodo tako tekmovalci, kot obiskovalci še raje obiskovali in se vanj vračali.

Če boste odšli v gore ali samo na sprehod, na tekmo v smučarskih skokih ali na svetovno prvenstvo v poletih, je Planica kraj, kjer ne boste ostali ravnodušni. Domov boste zagotovo odšli polni nepozabnih vtisov, ki jih lahko ponudi le Planica.