Trst, Italija

Lepe znamenitosti v Trstu

To majhno mesto je bilo v zgodovini priključeno trem različnim državam. Ker leži na meji med Italijo, Slovenijo in Avstrijo, je kulturno, demografsko in geografsko zelo raznoliko.  Na vzhodu Italije je majhna zaplata zemlje, ki meji na Slovenijo. Trst je eno največjih mest v tej posebni regiji in leži na obali med Jadranskim morjem in Slovenijo. Tako kot mnoga druga evropska mesta je tudi Trst močno prizadela druga svetovna vojna, vendar je zaradi prenove in gospodarskega preporoda mesto postalo privlačno za turiste. Danes se ponaša z izvrstno mešanico zgodovinskih stavb, trgovin, obmorskih lokacij in muzejev. Z vami bomo delili najbolj osupljive kraje, ki jih morate obiskati v Trstu.

1. Piazza Unità d’Italia – Trg italijanske enotnosti

To je srce mesta, zato si zasluži biti prednostna destinacija ob obisku Trsta. Ta čudoviti trg velja za največji mestni trg s pogledom na morje v Evropi. Starodavni trg je bil precej drugačen kot danes. Zaradi cerkve, zgrajene leta 1367, se je imenoval Trg svetega Petra.

Trg italijanske enotnosti v Trstu
Trg italijanske enotnosti v Trstu

Cerkev je pet stoletij stala na mestu, kjer danes stoji “model” mestne hiše. Trg se je preimenoval v Piazza Grande. Po priključitvi Italije pa je postal Piazza Unità d’Italia -Trg italijanske enotnosti. Trg ima različne kulturno in zgodovinsko pomembne stavbe, ki predstavljajo slavno rimsko dobo prek ostankov Mussolinijevega režima do sodobnih arhitekturnih simbolov.

2. Grad Miramare

Nadvojvoda Ferdinand Maksimilijan Habsburški je zgradil ta grad v normanskem slogu, da bi občudoval očarljivo lepoto tega območja. Stavba je zgrajena iz belih istrskih kamnitih blokov. Dodeljen je bil poverjeništvu za likovno umetnost, leta 1955 pa je postal nacionalni muzej.

Grad Miramare
Grad Miramare je grad oziroma dvorec, ki leži 6 kilometrov severozahodno od Trsta

Zdaj si lahko ogledate grajske prostore, v katerih je pohištvo in dragocena dela, ki jih je zbral nadvojvoda. Sprehodite se lahko po bujnem grajskem parku z redkimi vrstami dreves. Tu lahko vidite mehiške araukarije in dve trideset metrov visoki sekvoji, ki ju je zasadil sam nadvojvoda, indijski bambus in azijski arbutus.

3. Hrib San Giusto

Ko obiščete Trst, morate obiskati to zgodovinsko znamenitost mesta. Ostanki bazilike, ki se nahajajo na trgu, dokazujejo njen pomen že od rimskih časov. S te točke lahko opazujete zaliv in mestni sistem pod njim. Tu se nahaja impresiven grad San Giusto, ki je bil zgrajen, ko je Trst prišel pod avstrijski nadzor. Na tem sproščujočem mestu si boste lahko vzeli čas za raziskovanje okoliških lepot. V kraju se nahajajo katedrala San Giusto, muzej in orožarna, ki si jih lahko ogledate.

Hrib San Giusto

4. Teatro Romano

Ruševine gledališča iz rimske dobe se nahajajo sredi mesta. Starodavni rimski amfiteater naj bi bil zgrajen sredi 1. stoletja našega štetja. Postavljen je nekaj ulic stran od trga Piazza Unità d’Italia in na dnu hriba San Giusto. Za razliko od drugih ostankov rimske dobe se gledališče nahaja v središču mesta, zaradi česar je edinstveno. Okoli njega so zgradbe in supermarketi.  Druga presenetljiva značilnost je uporaba naravnega pobočja hriba za izdelavo dvorane za občinstvo. Ta lahko sprejme približno tri tisoč ljudi. Zdi se, da je bil odsek dvorane s sedeži iz apnenca privilegij oblasti.

5. Canale Grande

V zgodovinskem starem mestnem jedru se nahaja Veliki kanal, ki je bil zgrajen leta 1700 in je omogočal ladjam, da so svoj tovor raztovarjale neposredno v mestu. Čudovito strugo prečkajo trije mostovi, na obeh robovih pa so privezane številne ladje. Okoli kanala ponosno stojijo mogočne stavbe, med njimi Plazzo Cacciotti in Plazzo Gopcevich. Lepoto kanala poudarjajo restavracije in kavarne na prostem, ki ponujajo očarljiv pogled na potok.

6. Grotta Gigante

Kot pove že ime, gre za veliko jamo. 100 m visoka, 65 m široka in 130 m dolga jama spada med največje jame na Zemlji. Med obiskom Trsta ne smete zamudili tega ogleda. Jama je bila v vsej svoji znani zgodovini vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov. Za raziskovanje tega ogromnega naravnega pojava so na voljo vodeni ogledi. Vodiči vam razložijo zgodovino in različne značilnosti jame, kot so stalaktiti in stalagmiti. Bodite pozorni koko ste oblačeni, saj je temperatura v jami precej nizka.

7. Tržaški muzeji

Muzej Revoltella je napol palača iz 19. stoletja, napol muzej sodobne umetnosti. V muzeju so predstavljeni izjemni umetniški izdelki. Muzej je privlačen in vam bo vzel več ur časa za ogled. V čudovitem zunanjem prostoru muzeja vam postrežejo z aperitivom. Drugi tržaški muzeji so Muzej Joyce, Muzej orientalske umetnosti in Znanstveni center Immaginario Scientifico.

8. Zgodovinska kavarna

Trst je bil zaradi čudovite pokrajine, umirjenega vzdušja in impresivne zgodovine že od nekdaj privlačen za pesnike in pisatelje, kot so James Joyce, Italo Svevo in Umberto Saba. Ti so se zbirali v kavarnah, zaradi česar so te kavarne zgodovinsko pomembne. Zaradi avstrijske prevlade v mestu je tudi nekaj kavarn z dunajskim pridihom. Ena od teh kavarn je Antico Caffé San Marco, najbolj zgodovinska Caffé Tommaseo Tergesteo in najdražja Caffé Degli Specchi. Če si želite popiti kavo v »intelektualni kavarni«, izberite eno od njih.

9. Hrana v osmicah

Obstajajo res dobre restavracije, v katerih si lahko privoščite svežo ribjo hrano, če pa želite jesti kot domačini, izberite osmizo, kjer lahko kupite in jeste značilne izdelke lokalnih proizvajalcev in kmetov. Ti so prisotni na območju Krasa. Poskusiti morate ponudbo v osmici Ferluga in Pipan Klarič.

Italija je očarljiva, prav tako Trst. Želimo vam čim lepši in nepozaben obisk Trsta.

Članki iz iste kategorije: