Lipica Slovenija

Lipica

Lipica je kraj, kamor je stopilo desettisoče nog obiskovalcev iz celega sveta. A vendar je Lipica znana po kopitih in ne po nogah obiskovalcev.
Lipica je majhen kraj v slovenskem primorju, v neposredni bližini mesta Sežana. Čeprav je Lipica v resnici le majhna vasica, z manj kot 100 prebivalci, pa je kobilarna v Lipici svetovno znana. Čeprav je Lipica zelo majhen in za večino odročen kraj, pa je v svoji zgodovini gostila nešteto svetovno znanih gostov, med drugim leta 2008 tudi britansko kraljico Elizabeto II.

Lipica Slovenija

Kobilarno Lipica je že leta 1580 ustanovil avstrijski nadvojvoda Karel, na delno poškodovanem letnem dvorcu tržaškega nadškofa. Ker je družina Habsburžanov potrebovala konje in ker je za najboljšega takrat veljal španski konj, so si omislili izdelavo kobilarne. Lipica je bila kot nalašč za postavitev dvorne kobilarne, saj je v okviru ozemlja, ki ga po odhodu Turkov nadzoruje rodbina Habsburžanov, kraško podnebje še najbolj podobno španskemu.

Že leto po izgradnji Lipica prejme prvih 24 plemenskih kobil in 6 plemenskih žrebcev. Lipica je skozi čas doživljala spremembe, kobilarna je bila vse bolj urejena in je skozi čas doživljala večje posege. V času cesarja Jožefa so zgradili hlev za plemenske žrebce, cerkev s kaplanijo in pričeli z urejanjem poti, travnikov in gozdov.

Glavni gostje kobilarne Lipica so seveda sloviti beli Lipicanci, ki so bili večkrat v zgodovini prisiljeni v beg. Nazadnje so jih v drzni akciji osvobodili ameriški vojaki tik pred koncem druge svetovne vojne in jih zaščitili pred rdečo armado. Še prej so bežali pred Napoleonovo vojsko. Zato se je čreda v Lipici večkrat zmanjšala, glede na upravnike v določenem obdobju, pa je kobilarna doživljala hitrejši ali počasnejši razvoj.

Danes je Lipica konjeniško-turistični center z velikimi travnatimi pašnimi površinami. Turisti si lahko ogledajo kobilarno, dresurni program, se vpišejo v tečaj jahanja, tečaj dresurnega jahanja ali pa se posvetijo kateri od ostalih zanimivosti in dejavnosti. Na ogled je tudi stalna razstava Avgusta Černigoja, možno je igranje golfa, casino Lipica pa obiskovalcem ponuja užitke ob igranju iger na srečo.

Članki iz iste kategorije: