Turčija v malem po novem tudi v mestu Budrum

Turčija, vez med Evropo in Azijo ter tradicijo in tehnologijo je od vedno privlačna za poslovni ali izobraževalni obisk ter prostor za umetniški ali avanturistični navdih.

Budrum je šarmantno in razgibano s trenutno prenavljajočem se obzidjem obdano pristaniško mesto, 270 km južno od Izmirja, z okoli 35.000 prebivalci, ki so poleg uveljavljenega ribolova, gradnje ladij, tkanja preprog in kmetijstva v zadnjih letih svoj razvoj pospešeno usmerili tudi v turizem in umetnost, z katerima se Turčija tudi sicer postopno a zavestno odpira svetu. Continue reading “Turčija v malem po novem tudi v mestu Budrum” »

Španija je v kuhinji tradicionalno preprosta in izvirna

Španija je poznana po preprostih, odprtih in temperamentnih ljudeh, ki svoje lastnosti skozi tradicijo vnašajo tudi v kuhinjo, katera odraža raznolikost regij, poudarja dobre strani kolonializma in izkorišča naravne danosti.

Španija s svojimi otoki znanimi po toplem morju in soncu, ponuja obilo ribjih specialitet narejenih na tisoč in en način, lahko so pečene na žaru, ocvrte v oljčnem olju ali kuhane v loncu z močno osoljeno vodo. Brancin, orada, tuna, kalamari, morske školjke…, katere Continue reading “Španija je v kuhinji tradicionalno preprosta in izvirna” »

Lovište, Pelješac

Loviste, Peljesac Lovište je majhen kraj na južno dalmatinskem polotoku Pelješac. Kljub temu, da je polotok geografsko povezan s celino ima vse značilnosti otoških krajev. To še posebej velja za Lovište, ki do pred nekaj destletij sploh ni imel cestne povezave z ostalimi kraji na Pelješcu. Kraj so namreč ustanovili ribiči s sosednjega otoka Hvara, ki so sem prihajali lovit – iz česar izhaja tudi ime kraja.

Pariz

{highslide}slike/pariz.jpg{/highslide}

Pariz predstavlja največjo živahnost, pisanost, lepoto in veličino, ki jo lahko neko mesto ponudi. Na tako majhnem prostoru, kot ga obsega Pariz, boste drugod težko srečali toliko umetnosti, zgodovine ter razvajanja.
Nič čudnega torej, če je Pariz zibelka svetovnega turizma. Letno Pariz obišče toliko gostov iz vsega sveta, da se zdijo številke v primerjavi z obiskom večine drugih svetovnih mest, precej neverjetne. V enem samem mestu boste na hitro srečali izjemno število tujcev, ne samo turistov, tudi priseljencev iz celega sveta. Že kratek sprehod po centru Pariza lahko ponudi popotovanje od Azije do Afrike, če boste le zašli v prave dele mesta. Continue reading “Pariz” »

München

{highslide}slike/munchen.jpg{/highslide}

München je eno najpomembnejših mest v Nemčiji. Hkrati je München že od leta 1505 tudi glavno mesto Bavarske, a za vse tiste, ki ga ne povezujejo z nogometom, je München pomemben predvsem zaradi piva.
München vsako leto gosti morda največjo pivsko veselico na svetu. Tradicionalni Oktoberfest, ki ga München organizira že od leta 1810, se prične v septembru in traja do prvega dela oktobra. Oktoberfest obišče množica gostov iz celega sveta, a največ je seveda Nemcev. Vsi zbrani ob dogodku spijejo izjemne količine piva in zraven pojedo neznansko število klobas in pečenih piščancev. Continue reading “München” »

Praga

{highslide}slike/prague-castle.jpg{/highslide}

Praga je čudovito mesto, skozi katerega teče reka Vltava. Čeprav je Praga politični center Češke, glavno in hkrati največje mesto v državi, pa je najpomembnejša panoga v mestu gotovo turizem.
Skoraj 1000 hektarjev starega mestnega jedra Prage je zaščitil UNESCO, kot svetovno kulturno dediščino. Nič čudnega torej, da Praga letno sprejme množice turistov iz celega sveta, ki občudujejo kulturno dediščino, ki so jo zapustile pridne roke.
Continue reading “Praga” »

Dunaj

{highslide}slike/dunaj.jpg{/highslide}

Dunaj ni le glavno mesto Avstrije. Dunaj je mesto, kjer se srečuje vsa politična, poslovna in kulturna smetana celotne Avstrije.
A ne samo Avstrije. V futurističnem mestecu UNO City (Dunajski mednarodni center), ki je več kot le del Dunaja, se srečujejo poslovneži iz vsega sveta. Sodobna metropola je naposled spet zaživela! Dunaj je desetletja živel med vzhodom in zahodom. Vseeno je geografsko bližji pomembnih prestolnicam, ki so dolga leta živela za železno zaveso. Oddaljenost od Bratislave je tako majhna, da bi lahko iz predmestja do predmestja obeh prestolnic skoraj brcnili nogometno žogo. A tudi do Prage, Ljubljane in Zagreba je maksimalno nekaj ur vožnje. Dunaj je torej lociran v samem centru najpomembnejših prestolnic srednje Evrope. Continue reading “Dunaj” »

Budimpešta

{highslide}slike/budapest.jpg{/highslide}

Budimpešta je glavno mesto Madžarske in eno pomembnejših mest v srednji in vzhodni evropi. Skozi zgodovino je Budimpešta igrala pomembno vlogo, še posebej v času Avstro-Ogrskega cesarstva ob koncu 19. in začetku 20. stoletja.
Budimpešta je sestavljena iz dveh delov mesta, ki ležita na nasprotnih straneh nekdaj modre reke, ki je po barvi tudi dobila svoje ime Donava. Tako je Budimpešta v resnici sestavljanka iz dveh imen. Budim leži na zahodni strani reke, na vzhodni pa Pešta.
Mesto Budimpešta je pričelo nastajati že pred več kot 2000 leti. Kasneje so se na območje priselili Skiti, pa različna keltska plemena, že v 1. stoletju našega štetja, pa so prišli na to področje Rimljani. Nekateri ostanki prisotnosti Rimljanov so v Budimpešti vidni še danes. Tako si lahko pri Arpadovem mostu ogledate ostanke amfiteatra, v Pešti pa je viden tudi branik nekdanje trdnjave. Continue reading “Budimpešta” »

Benetke

{highslide}slike/benetke.jpg{/highslide}

Pravljične Benetke! Romantično mesto, ki lebdi na vodi. Mesto zaljubljencev in večnih romantikov. To so Benetke!
Benetke naj bi že stoletja nazaj ustanovili ubežniki, ki so se pred vojsko Hunov umikali iz obalnih vasic na majhne otočke. Okoli 120 otočkov je danes povezanih z več kot 400 mostovi. Med njimi je 170 kanalov, po katerih se lahko zapeljete s čolnom, manjšo potniško ladjico, po največjem in najznamenitejšem Canal Grande pa zapljujejo celo največje prekoceanke. A Benetke v resnici niste doživeli, če vas po kanalih ne zapeljejo gondoljerji. Tisti pravi gondoljerji, ki so prešerno nasmejani in tradicionalno oblečeni. Morda vam bodo celo kaj zapeli. Continue reading “Benetke” »

Barcelona

{highslide}slike/barcelona.jpg{/highslide}

Barcelona je eno največjih mest Iberskega polotoka. Zagotovo pa spada Barcelona tudi med najbolj obiskana mesta, pa ne samo v svoji neposredni okolici, ampak gledano v okviru celotnega Mediterana.
V mediteranskem območju je Barcelona verjetno najpomembnejše trgovsko mesto, izjemno pomembno pristanišče, v zadnjih letih celo eno največjih evropskih potniških pristanišč sploh. Iz Barcelone se boste lahko na hitro odpeljali proti drugim španskim mestom, profi Franciji, Italiji, severni Afriki ali najbolj priljubljeno turistično točko v bližini – Balearskim otokom. V Barceloni je tudi drugo največje letališče v Španiji in sicer na obrobju mesta. Večje letališče ima le Madrid, ki je tudi glavno mesto države. Barcelona pa je prestolnica najvzhodnejše španske avtonomne skupnosti Katalonije, ki meji na Francijo.
Continue reading “Barcelona” »