Slovenija

Slovenija je mlada evropska država v srednjem delu Evrope. Od 1. maja 2004 je tudi članica Evropske unije. Območje Slovenije so Slovani naselili že v 6. stoletju, po burni zgodovini, pa se je država osamosvojila 25. junija 1991.
Skozi zgodovino se je država hitro razvijala in držala korak z najrazvitejšimi zahodno evropskimi državami. Danes je po povprečnem bruto proizvodu na prebivalca na seznamu najboljših 30. držav na svetu.
Slovenija je izjemno privlačna turistična destinacija. Letno jo obišče množica turistov iz celega sveta, predvsem pa iz zahodne Evrope. Še posebej pa je v zadnjih letih opazen porast obiskovalcev iz oddaljenih držav, kot so Japonska, ZDA in Rusija. Continue reading “Slovenija” »

Postojnska jama

{highslide}slike1/postojnska_jama.jpg{/highslide}

Postojnska jama je najbolj obiskana turistična znamenitost Slovenije. Čeprav je Slovenija posejana s čudovitimi lepotami krasa, pa je Postojnska jama njen največji biser.
Med več kot 12.000 jamami v Sloveniji, je Postojnska jama prva, ki si jo turisti običajno izberejo za ogled. A ponavadi ne zadnja.
Postojnska jama leži ob kraju Postojna, samo 50 kilometrov od glavnega mesta Slovenije. V bližini Postojnske jame je Predjamski grad, kjer je vsako leto Erazmov viteški turnir, veliko obiskovalcev pa si ogleda tudi bližnji Park vojaške zgodovine v Pivki. Continue reading “Postojnska jama” »

Portorož

{highslide}slike1/portoroz.jpg{/highslide}

Portorož je sinonim za elitni obalni turizem. Čeprav je z razvojem zdraviliškega turizma Portorož zaslovel v svoji okolici že v 13. stoletju, pa so šele po letu 1960 pričeli z obnovo in graditvijo nove turistične infrastrukture.
Portorož je čudovito obmorsko letovišče na slovenski obali. Mesto Portorož spada pod občino Piran. Njegove korenine segajo v rimski čas, ostanke manjšega pristanišča in ribogojnice so arheologi našli na mestu, kjer sta danes skladišče soli in Srednja pomorska šola.
Kasneje v zgodovini je Portorož videl prihod Bizantincev, Langobardov, Odrov in Slovanov, mesto pa se je pričelo povezovati z Beneško republiko, kar privede tudi do prihoda benediktincev. Sledi izgradnja prvih benediktinskih samostanov. V Portorožu so okoli 13. stoletja postavili cerkev sv. Marije Rožnovejske. Po cerkvi so poimenovali pristanišče v neposredni bližini (Portus sanctae Mariae de Rosae), po njem pa je kraj kasneje najverjetneje tudi dobil ime. Continue reading “Portorož” »

Pohorje

{highslide}slike1/pohorje_jezera_lovrenc.jpg{/highslide}

Pohorje je pogorje v severovzhodnem delu Slovenije. Čeprav je rastlinstvo na prostranem območju silno raznoliko, pa je Pohorje v glavnem poraščeno z iglastim gozdom.
Mariborsko Pohorje je priljubljena izletniška točka za goste iz vse države in tudi vse več obiskovalcev iz drugig dežel, ki ta čudoviti del Slovenije šele spoznavajo. Izjemne lepote, ki jih Pohorje lahko ponudi, sodijo tako med naravne in kulturne, kot tudi etnološke posebnosti.
Vendar pa je Pohorje še mnogo več od hribovitega sveta. Skozi desetletja so turistični delavci napravili na osrednjem grebenu Pohorja priljubljeno turistično središče Mariborsko Pohorje. Smučarski center ponuja svojim obiskovalcev več kot 40 kilometrov smučarskih prog različnih težavnostih stopenj, na različnih nadmorskih višinah ter skoraj 30 kilometrov tekaških prog. Vsa smučišča povezuje že 5 sedežnic in 16 vlečnic, poleg tega pa še krožno-kabinska žičnica, do katere se lahko obiskovalci iz centra mesta pripeljejo kar z mestnim avtobusom. Continue reading “Pohorje” »

Jože Plečnik

{highslide}slike/plecnik.jpg{/highslide}

Plečnik je sinonim za slovensko arhitekturo. A v resnici je arhitekt Jože Plečnik s svojimi mojstrovinami za vedno zaznamoval tri prestolnice: Ljubljano, Dunaj in Prago.
Slovenski arhitekt številka 1 Jože Plečnik, se je šolal na Dunaju pri arhitektu Ottu Wagnerju. Kmalu se je izkazal z arhitekturnim delom evropske moderne in sicer z načrtom za izgradnjo Zacherlove palače. A na Dunaju to ni edino delo Plečnika, ki je pomagal pri ureditvi nekaterih dunajskih hiš, njegovi znani deli pa sta še vodnjak Karla Boromejskega in cerkev svetega Duha na Ottakringu.
Arhitekt Jože Plečnik se je iz Dunaja potem vrnil v Ljubljano, kjer je ustvarjal od leta 1925 dalje. Večina njegovih del je bila dokončanih še pred koncem druge svetovne vojne. Edino delo, ki ga je Plečnik ustvarjal po vojni so bile Križanke in sicer med letoma 1952 in 1956. Continue reading “Jože Plečnik” »